30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΚΑΘ

by admin

Ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ Δημήτρης Ντούγκος έκανε μια σύντομη αναφορά στα τριάντα χρόνια της Ένωσης Σωματείων Καλαθόσφαιρας Θεσσαλίας και της μεγάλης προσφοράς που είχε πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου για τη συμπαράσταση που έδειξε. Έκανε αναφορά σε όλους όσοι αναδείχθηκαν μέσα από την παραγωγική διαδικασία της ΕΣΚΑΘ και σε όλους τους τομείς. Αυτό που δεσμεύτηκε είναι ότι η ΕΣΚΑΘ θα συνεχίσει το παραγωγικό της έργο και θα προσπαθήσει πάντα να προσφέρει στελέχη στο μπάσκετ οποιασδήποτε μορφής ενώ χειροκρότημα απέσπασε η αναφορά σε αδικοχαμένα στελέχη της ΕΟΚ όπως ο Πέτρος Καπαγέρωφ και ο Ανδρέας Μιαούλης αλλά και στον ταμία της ΕΣΚΑΘ Μάκη Μούζα.
Τριάντα χρόνια πέρασαν από την ίδρυση της ΕΣΚΑΘ και οι τιμητικές διακρίσεις ξεκίνησαν με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην ιδέα μιας ενωμένης θεσσαλικής δύναμης για το μπάσκετ και βραβεύτηκαν από τον επίτιμο πρόεδρο της FIBA Europe οι Ντούγκος Δημήτρης, Βάτσιος Χαράλαμπος, Βαλασάς Νίκος, Μπαζούκης Απόστολος, Ματίκας Θόδωρος, Θεοχάρης Κωνσταντίνος, Κασούλης Αλέξης, Γκουντούλας Στέλιος, Μαργαρίτης Δημήτρης, άνθρωποι που έβαλαν τα συμφέροντα του μπάσκετ πάνω από τα τοπικά των περιοχών και η πορεία των χρόνων τους δικαίωσε. Αυτοί ίδρυσαν την ΕΣΚΑΘ αλλά υπήρξαν και παράγοντες που δούλεψαν για να γίνει το όραμα πραγματικότητα και στο πρόσωπο αυτό τιμήθηκαν τέσσερις από αντίστοιχους νομούς της Θεσσαλίας, οι: Δημήτρης Πολυγένης (από τα Τρίκαλα και λόγω της απουσίας το παρέλαβε ο πρώην διεθνής παίκτης Γιάννης Μυλωνάς), Αλέκος Παπαδημητρίου (Λάρισα), Βασίλης Κολέτσιος Βασίλη (Καρδίτσα), Χριστίνα Αντωνίου (Μαγνησία). Τους βράβευσαν οι διοικητικοί της ΕΣΚΑΘ Ευγενία Φραγγούλη, Χρήστος Παπάς.
Τα επιτεύγματα του θεσσαλικού μπάσκετ φάνηκαν από τη στελέχωση της εθνικής ομάδας των ανδρών με παίκτες που έγραψαν ιστορία και έφθασαν μέχρι το ΝΒΑ όπως ο Ευθύμης Ρεντζιάς και ο Βασίλης Σπανούλης. Τιμήθηκαν οι διεθνείς παίκτες μη εν ενεργεία Άρης Ζώης, Νίκος Σταυρόπουλος (λόγω απουσία του τη διάκριση παρέλαβε ο συμπαίκτης του στο ΓΣΛ Δημήτρης Κουραμάς), Ευθύμης Ρεντζιάς (έφθασε μέχρι το ΝΒΑ), Γιάννης Μυλωνάς, Νίκος Μπουντούρης, Παναγιώτης Λιαδέλης (την παρέλαβε ο πατέρας του Βαγγέλης). Τις πλακέτες έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Το μπάσκετ είναι αγάπη, είναι θέληση, είναι τρόπος ζωής και το απέδειξε ο Κώστας Ζαραγκότας που έπαιξε μπάσκετ στον Γυμναστικό και αν και είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες και σα μέλος ομάδας («Θεσσαλός» μπάσκετ με καρότσι. Τιμήθηκε και τη διάκριση πήρε από τα χέρια του αντιπροέδρου Βάιου Φαλάγγα.
Το ίδιο πάθος για το άθλημα έδειξε και ο Παναγιώτης Ντικούδης που μπορεί να μην ακούει και να μην μιλάει αλλά η γλώσσα του μπάσκετ είναι μία και κατάφερε να φθάσει στη δεύτερη θέση στο κόσμο και να γίνει τρίτος Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Κωφών. Την απονομή έκανε ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κοντονάσιος.

Το γυναικείο μπάσκετ αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία και κυρίως στο Βόλο με τον Ολυμπιακό Βόλου να φθάσει στις «16» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και τιμήθηκε για την προσφορά της η Δήμητρα Παπαμιχαήλ (το έπαθλο παρέλαβε ο αδελφός της) που αγωνίσθηκε στην Εθνική Γυναικών (48 παιχνίδια τα περισσότερα από κάθε άλλη παίκτρια της Θεσσαλίας, 164 πόντους) και τον Ολυμπιακό Βόλου. Τη βράβευση έκανε ο ταμίας της ΕΣΚΑΘ Νίκος Γεωργόπουλος
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης (την απονομή έκανε ο γραμματέας της ΕΣΚΑΘ Τάσος Τριανταφύλλου) για τη βοήθεια που προσφέρουν στην ΕΣΚΑΘ. Τιμήθηκαν οι εφημερίδες «Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος» (Βόλος – παρέλαβαν τη διάκριση οι κ. Ελένη Παπαθανασίου, Αγγελική Θανασούλη), «Πρωινός Λόγος» (Τρίκαλα – Άρης Κόντας), «Νέος Αγών» (Καρδίτσα), «Ελευθερία» (Λάρισα – Σωτήρης Κέλλας) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ASTRA, Θεσσαλία (Χρυσόστομος Τρίμμης), TRT (Έλενα Οικονόμου), TV 10 (Παναγιώτης Στάλιας).
Στη συνέχεια τιμήθηκε το μεγαλύτερο στέλεχος του μπάσκετ που ανέδειξε η Θεσσαλία και μέλος της διοίκησης της FIBA Europe (παράλληλα είναι και πρόεδρος του γραφείου νέων της FIBA Europe) Άρης Ζώης που μίλησε για ανάγκη μεγαλύτερου συναγωνισμού των ομάδων και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ Ηλίας Καφφές.
Επόμενος που τιμήθηκε ήταν ένας περιφερειακός παράγοντας που πρόσφερε σε όλες τις ενώσεις και τώρα είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας ο Τάκης Τσαγκρώνης που τον τίμησε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΚΑΘ Νίκος Φαρμάκης.
Η τελευταία διάκριση ανήκε στον κορυφαίο παράγοντα που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ και ίσως και όλη η χώρα στον αθλητισμό. Στο επίτιμο πρόεδρο της FIBA Europe και πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο που την πλακέτα απένειμε ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ Δημήτρης Ντούγκος.
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι ο αθλητισμός δεν είναι πρωινό ούτε οι φίλαθλοι καταναλωτές όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν οι εταιρίες μάρκετινγκ αλλά κοινωνικό αγαθό που όλοι πρέπει να συμμετέχουν. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού οδήγησε στη διάλυσή του με αντίτιμο τις χορηγίες και τον πλούτο λίγων ενώ ο πραγματικός αθλητισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από ερασιτέχνες παράγοντες που θα προσφέρουν για το καλό των αθλημάτων. Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο που δεν χρεοκοπεί ποτέ και αφήνει τη δραστηριότητα των ομάδων αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο αθλητικός συντάκτης της «Ελευθερίας» Σωτήρης Κέλλας.

Related Articles